N800

Gyakorlati tapasztalatok a Nokia N8X0-as szuperkütyüjével

Címkék

blog (1) canola (1) center (1) diéta (1) e51 (1) étel (1) étterem (1) finom (1) firmware (3) gasztro (1) geocaching (1) gizmo (1) gyorskaja (1) im (1) kaja (1) konverter (1) linkek (1) maemo (2) maemo mapper (1) média (1) minimo (1) mobil iroda (1) mozilla (1) n800 (2) n800 utód (2) n810 (3) n810 wimax (1) navicore (2) navigáció (3) opera 8 (1) orb (1) os2008 (1) palm (1) quake (1) skype (1) tippek és trükkök (2) ukmp (1) usb host (1) vásárlás (1) video (1) wifi (1) Címkefelhő

Internet

2007.06.15. 17:14 ebikeshop.hu

A gép legfontosabb funkciója az internet elérése. Az elmúlt három napban ezzel foglalkoztam. Az ember egy ilyen eszköztől azt várja, hogyha valamire szüksége van, akkor előkapja a zsebéből vagy a táskájából, és két kattintással, vagy inkább a képernyő megérintésével azonnal eléri a megfelelő információt. Hát ezzel van néhány gond:

1. Bootolás

A bekapcsolás után bő 20 másodperc kell neki, hogy felálljon a rendszer, ami sokkal gyorsabb, mint a szokásos PC bootolási idő, de meg sem közelíti a PDA-k eredményeit. Erre azonban van megoldás, mert nem kell kikapcsolnunk, elég ha lezárjuk az érintőképernyő és a gombok működését. A háttérvilágítás a beállított idő után kialszik, és a gép gyakorlatilag álomba szenderül. Persze így is fogyaszt, de lelkes bloggolók arról számolnak be, hogy használat nélkül 7-8 napot is elbír töltés nélkül.

2. Képernyő

A 4,1 inches (10 és fél centis) képátmérőjű kijelző 800*480-as felbontással bír. A legtöbb weboldal ennél nagyobb felbontásra van optimalizálva. De ha az egész oldal ráférne is, a szöveg másfél miliméteres betűkből áll, amit egyszerűen képtelenség elolvasni. A kép ugyan tűéles, és olvasható, de nagyon közelről kell nézni, ezért használat közben hallani lehet a szemlencsék károsodása miatti halk csörrenéseket... Lenne ugyan lehetőség a nagyításra, de sajnos a beépített Opera a legtöbb esetben rosszul jeleníti meg a kinagyított weblapokat.

3. Böngésző

Opera 8. A legfontosabb területen, a weblapok megjelenítésénél egyértelműen fejlesztésre szorul. Amikor először elkezdtem használni azt hittem, hogy az internet kapcsolatban van baj. Megnéztem a mobilommal és a wifin keresztül is, sebességet mértem, aztán ugyanezt megnéztem a laptopommal. A http://speedtest.net/ oldal szerint nincs különbség az N800 és a laptop kapcsolati sebessége között. A böngésző egyszerűen sokkal lassabb, mint az asztali gépeken. Két-háromszor annyi idő kell neki, feltéve hogy nem akad ki, amiről persze semmi visszajelzést nem kap az ember. Szerintem egyértelműen hibás dolog volt a termék alapfunkcióját adó szoftvernek pont ezt választani.

Íme az eredeti méret (nem elfelejteni, hogy másfél milliméteres betűkről van szó...):

 

 A browserrel ki lehet nagyítani a képet, viszont egyformán növeli mind a két keretet. Eredmény: a jobb oldali keret, amin a fontos szöveg van összemegy, és a görgetősáv használhatatlan:

 

Megróbáltam egy másik linuxos browsert felrakni, de tanult szakértő kollégám segítségével (azért köszönöm Laci bá!) sem sikerült. A Minimo nevű Mozilla alapú browser lehetne egy megoldás, de ez sem tökéletes. Kedves Nokia, remélem rájöttök erre a hibára, és egy gyors update-tel kiköszörülitek a csorbát...

 

Összességében az internetezésre szerintem korlátozottan alkalmas. Legalább kétszer ekkora képernyő kellene hozzá, és egy normális böngésző.

De nem szabad feladni, van egy pár dolog, amiért érdemes használni a kicsikét. De erről majd a következő bejegyzésben...

 

  

 

Szólj hozzá!

Címkék: opera 8

A bejegyzés trackback címe:

https://n800.blog.hu/api/trackback/id/tr7799308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása