N800

Gyakorlati tapasztalatok a Nokia N8X0-as szuperkütyüjével

Címkék

blog (1) canola (1) center (1) diéta (1) e51 (1) étel (1) étterem (1) finom (1) firmware (3) gasztro (1) geocaching (1) gizmo (1) gyorskaja (1) im (1) kaja (1) konverter (1) linkek (1) maemo (2) maemo mapper (1) média (1) minimo (1) mobil iroda (1) mozilla (1) n800 (2) n800 utód (2) n810 (3) n810 wimax (1) navicore (2) navigáció (3) opera 8 (1) orb (1) os2008 (1) palm (1) quake (1) skype (1) tippek és trükkök (2) ukmp (1) usb host (1) vásárlás (1) video (1) wifi (1) Címkefelhő

Navicore navigációs rendszer

2007.07.08. 23:09 ebikeshop.hu

A márciusban belejentett navigációs készlet májustól kapható a Nokia honlapján keresztül. Csak mostanra jutott el külsős kereskedőkig, így tehettem én is szert egy példányra. A magyar honlapon természetesen nem lehet megrendelni.

A csomag tartalma a következő:

  • Nokai bluetooth GPS vevő (LD-3W)
  • 1 GB mini SD kártya adapterrel, melyre előre telepítették a programot
  • Szivargyújtó adapter (ugyanaz a csatlakozója az N800-nak, mint a GPS vevőnek)
  • Autós tartó (a műanyag részen bazi nagy felirat: Made in Hungary... :)
  • Backup CD, melynek segítségével más SD kártyára is telepíthető a program

A programot elindítva egy rövid telepítő fut le, majd bekéri a regisztrációs kódot (a mellékelt használati utasítás hátoldalán lévő kód). Az internet segítségével regisztrálja a gépet és a programot, innentől már használhatjuk is a rendszert.

A GPS vevő megfelelő érzékenységű (Sirf III-as chipset), a középkonzolban lévő pohártartóból is könnyedén látja a műholdakat, a hidegindítás is gyorsabb, mint az általam eddig használt Garmin rendszer. Egy kétoldalas ragasztószalagot adnak hozzá, amivel bárhova rögzíthető. Az akkumulátoros használati ideje 15 óra, 7 napig lehet készenlétben. Ebből következik, hogy a töltő vége általában az N800-as oldalában fog pihizni.

Az autós tartó masszívan fogja a gépet. Oldalirányból kell becsúsztatni. Van némi félelmem, hogy a műanyag az UV sugárzás miatt előbb-utóbb rideg lesz, és eltörik; illetve hogy a fülek a gépen nyomot hagynak. A csatlakozó helyek, és a gombok szabadon maradnak.

Bekapcsolás után a GPS-t egyszerűen meg lehet vele kerestetni, a párosítás másodpercek dolga (használjuk a bűvös 0000 párosító kódot). Ha éppen olyan területen vagyuk, ahol a beépített térkép szerint nincs út, nem hajlandó a navigációt elkezdeni. Na de utána...

Két és háromdimenziós nézet közül választhatunk, körülbelül ennyi a testreszabhatóság.

Bocsánat, kihagytam a három, ékes angolsággal beszélő beépített mitfárert. Közülük is választhatunk (egy nő, és két férfi). A keresési algoritmus gyorsan és hatékonyan teszi a dolgát, a tervezett idők pontosak. A kanyarok előtt többször figyelmeztet, a fenti képen lévő piros jelecskék mutatja a kereszteződéstől való távolságot.

Elérkeztünk a számunkra legkínosabb részhez, a térképhez. A magyar rész feldolgozottsága nagyon alacsony. A nagyvárosok rendben vannak, viszont a POI adatbázis csapnivalóan kicsiny. A Garmin Naviguide felhasználók csalódottak lesznek. Ami számomra furcsa, hogy a Navicore, a program fejlesztője, a TeleAtlas térképeit használja, amelyekre olyan gyártók építettek rendszereket, mint a TomTom, a Mio vagy a Destinator. Ezek közül mindegyik rendelkezik részletes Magyarország térképpel... Reméljük, hogy a következő frissítésekkel ezt majd javítják. Az adatbázis többi része, a nyugat-európai országok felbontása teljes körű, a POI adatbázis is rendben van. Ez utóbbi számunkra siralmas, a Garmin 25000-ével szemben tényleg csak pár magyar bejegyzésből áll. Mindezek ellenére szerintem a szett ára alapján megfelelő szolgáltatást kapunk. Ha mégis elakadnánk Magyarországon, még mindig ott van a Google Map alapokon nyugvó Maemo Mapper. A program frissítése PC-n keresztül működik. Remélem nemsokára magyar nyelvű hangnavigációt is kaphatunk.

A programmal olyan extra funkciókat is kaphatnuk, mint a nyíl, amely egyenes haladás során mutatja az úton lévő kanyarokat (gondolom ezt az amerikai pereskedő vevők kedvéért rakták bele - nehogy valaki egyenesen belezúgjon a Sziklás-hegység valamelyik szakadékába), illetve hogy megálláskor leveszi a világítást a képernyőről, elinduláskor viszont újra kivilágosodik.

Az én kocsimban egy FM transzmitter viszi át a rádióra a jelet, így a lejátszott zenébe keveri bele a navigációs szöveget. Komplett multimédia. :) Kiváncsi vagyok hogyan lehet a gyári rádiót kidobni, és valahogy a helyére az N800-at belebarkácsolni...

 

1 komment

Címkék: navigáció navicore

A bejegyzés trackback címe:

https://n800.blog.hu/api/trackback/id/tr18114280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szucsati 2007.10.18. 13:59:04

Hello!

Remélem, kapsz értesítőt, hogy írok ide. Ez a blog.hu egy jó nagy szívás... sehogy nem tudok belépni.. Mindegy.

A lényeg, hogy van egy 770-em, és erősen godolkodom egy navi csomagon. Érdekelne, hogy végülis neked mennyire vált be a térkép?

* A nem részletesen lefedett településeknél egyáltalán nincsenek utak, vagy csak utcanevek nincsenek?
*Az összes kisebb országút rajta van, vagy csak a főbb vonalak (részemről imádok a kertek alatt autózni)?
*Budapesten háztól házig lehet vele navigálni?
*Egy Garminos ismerős mondta, hogy az ő méregdrága kütyüje néha a kereszteződés után szól, hogy na itt balra, mert téved kb. 20m-t. Ez itt is előfordul?
*Illetve mennyire igaz, hogy a térképfrissítéseket csak kemény pénzért lehet megvenni? Nem úgy van, mint minden normális programnál, hogy 1-2 évig ingyenes a térképfrissítés (feltéve hogy egyáltalán lesz ehhez...)?

Szegény Maemo Mappernek még van hová fejlődnie (megjegyzem, hogy valaki készített egy alternatív Pythonos verziót, adatbázis alapút, az n800-adon kipróbálhatnád > internettablettalk.com fórum).
süti beállítások módosítása